Gabba

«Gabba» mottok Spellemannsprisen i tradisjonsmusikk i 2023 for sitt debutalbum som ble utgitt året før.

Med joikemesteren John Andrè Eira i spissen kombinerer Gabba tradisjonell joik med norsk folkemusikk, ørkenblues og nordisk jazz til viddeblues. Musikken gjenspeiler den samiske livsstilen med kraft og respekt, og betegnes ofte som hjemsøkende og fengslende i det fyldige lydbildet som strekker seg fra Kristiansand til de vidstrakte landskapene i Finnmark.

– Endelig får vi Gabba til Stormoen, dette gleder jeg meg til! Her kan jeg med hånden på hjertet love publikum en magisk opplevelse, for Gabba er en gjeng med vanvittig dyktige og nyskapende musikere, og John Andrés joik høres nesten utenomjordisk ut. Dette bør alle få med seg, sier festivalsjef Siri Hafstad Eggset.

Gabba betyr «hvit rein» på samisk, og med et ønske om å hylle, forsterke og aktualisere den samiske kulturarven bringer de frem det beste innen verdensmusikk i et nyskapende musikalsk landskap basert på Eiras originale komposisjoner og attenhundre-talls slagere.

«Arrangementa er sterke, med flettverk av små melodiar og riff. Ein rik flora av instrument og lydeffektar er innom gjennom albumet. Frå små, intime lydar og kreativ bruk av synth, som ikkje står i vegen frå det tørre, akustiske uttrykket.» – Torkjell Hovland (Ballade.no).

«Jeg ser frem til å høre mer av Gabba. Det er få samiske artister som mestrer tradisjonell joik på det nivået John André gjør.» – Ella Marie Hætta Isaksen.

Gjør deg kjent med Gabba sin musikk her: